nieuws

Vakantiehuis: nieuws:
 
4 november 2020:
Eigenaar Havelter vlindertuin: ‘Ondernemersfonds Westerveld moet in dit coronajaar de deelnemers hun bijdrage terugbetalen!’  Bron de Westervelder  Meer………..
 
7 juli 2020
Diever/Dwingeloo – Recreatieschap Drenthe verlaat eind dit jaar Diever en gaat ‘samen wonen’ met Marketing Drenthe. De organisaties nemen hun intrek in het voormalige Planetron in Dwingeloo dat ingericht wordt als zogenaamd Toeristisch Huis. Bron de Westervelder,  Meer………..
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Dwingeloo 20 oktober 2014.
Voor het eerst sinds de overname door Het Drentse Landschap is de historische Havesathe Oldengaerde in Dwingeloo geopend voor bezoekers op zondag 26 oktober van 11.00 tot 16.00 uur. De kennismaking met Oldengaerde wordt georganiseerd door Vrouwen van Nu uit Dwingeloo, Het Drentse Landschap en Oldengaerde. Voor meer…….
Bron: Dasmooi.
 
Dwingeloo – 11-juli-2014.
Omstreden 'bijen-insecticide' treft ook zwaluw en spreeuw.
Niet alleen bijen, ook vogelpopulaties ondervinden ernstige schade van 'neonicotinoïden', de meest gebruikte klasse insecticide ter wereld. De gifstoffen doden zoveel insecten, dat de vogels te weinig te eten hebben en in aantal teruglopen, stellen Nijmeegse wetenschappers in Nature. Voor meer………
Bron: Volkskrant
 
Dwingeloo – 10-juni-2014.
In het Dwingelderveld moeten honden aan de lijn, behalve in enkele losloopgebieden.
In Nationaal Park Dwingelderveld bent u van harte welkom op de daarvoor aangegeven wegen en paden. Let voordat u het gebied in gaat op de aanwijzingen op de borden. In het gebied mag u niet van het (on)verharde pad af. In het Dwingelderveld geldt een aanlijnplicht voor honden.  Voor meer……
Bron: Natuurmonumenten.
 
Dwingeloo 10-juni-2014.
Bezoekerscentrum Dwingelderveld poort naar het gebied. 
Het bezoekerscentrum is de poort naar het Nationaal Park Dwingelderveld.De permanente tentoonstelling biedt informatie over het ontstaan en het beheer van het waardevolle heidelandschap. Wisselexposities over diverse thema’s maken een regelmatig bezoek de moeite waard. Ook de enorme maquette van het gebied is erg leuk en informatief om te bekijken. Daarnaast is het bezoekerscentrum een vast beginpunt voor excursies en vele kinderactiviteiten, wandel- of fietstochten. Voor meer……..
Bron: Natuurmonumenten.
 
Ruinen -10-juni-2014
Beleef de Wereld van Egbert Stellink in bezoekerscentrum Dwingelderveld.
Van 13 juni tot 3 oktober is de expositie “Verleden in het heden, de eigen wijze van Egbert Stellink” te zien in Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22 in Ruinen. Paul Mentink en Harm Echten, twee kunstenaars van het Beeldend Collectief Drenthe, hebben op hun eigen wijze het leven en de boerderij van Egbert Stellink vastgelegd. De expositie geeft een verrassend beeld van het boerenleven in Drenthe in de 20e en 21e eeuw.. Voor meer…..
Bron: Weblog De Wolden.
 
Dwingeloo – 9 juni 2014.
Appartementen op terrein oude brandweerkazerne Dwingeloo 
Dolmen Vastgoed uit Havelte heeft samen met B+O architect Pieter Brink een plan gemaakt voor de realisatie van negen levensloopbestendige woningen op het terrein van de voormalige brandweerkazerne in Dwingeloo. Samen met Roelof Berg Makelaardij uit Diever wordt onderzocht of er mensen zijn die geïnteresseerd zijn om op deze plek willen wonen. Voor meer……
Bron: Da's Mooi.

Dwingeloo – 6 april 2014.

Open Atelier Weekend Elysia Verhoeven & Siemen Dijkstra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 12 en zondag 13 april vind voor de zevende keer het jaarlijkse Open Atelier Weekend plaats aan de Lheeweg 10b in Dwingeloo. Op dit adres zijn keramiste Elysia Verhoeven en graficus/tekenaar Siemen Dijkstra ruim 15 jaar actief als beeldend kunstenaar. Tijdens dit weekend laten beide kunstenaars zien hoe ze werken en wat daar zoal bij komt kijken. In de galerie is het nieuwste werk te zien en alleen in dit weekend staan de ateliers ook open voor bezoekers. Voor meer…..
Bron: Da’s Mooi.
 
Hooghalen – 6 april 2014.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork plaatst barak terug.
Het terrein van voormalig kamp Westerbork krijgt een nieuw aanzicht. Ruim veertig jaar nadat de laatste barak in kamp Westerbork werd afgebroken, worden originele barakdelen teruggeplaatst op hun oorspronkelijke plek. Het is de start van een nieuwe herinrichting van het voormalige kampterrein. Het gaat om de terugplaatsing van delen van de originele barak 56, die werd verkocht aan een boer in het Gelderse Zelhem, die hem gebruikte als landbouwschuur. In 2010 is deze barak aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork geschonken. Voor meer……
Bron: Da’s Mooi.
 
Ruinen –  6 april 2014.
Imkers doen voorjaarsinspectie. 
Cursisten van de basiscursus bijenhouden voerden afgelopen week  een voorjaarsinspectie uit in de stal bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen. De inspectie wordt georganiseerd om nieuwe imkers te begeleiden op hun eerste zelfstandige jaar als imker.
De Bijenhoudersvereniging Ruinen en Omstreken heeft de gewoonte om elk jaar in maart/april in de stal bij het de voorjaarsinspectie van de volken die daar staan te doen. De cursisten die vorig jaar waren geslaagd voor de basiscursus bijenhouden gingen de bijenvolken bekijken. Voor meer……..
Bron: Da's Mooi.
 
Dwingeloo – 5 april 2014.
Telescoop Dwingeloo speurt het heelal weer af.
Na een restauratie van ruim twee jaar is zaterdag de Dwingeloo Radiotelescoop (DRT) in Drenthe weer in gebruik genomen. De telescoop, die de status heeft van rijksmonument, was de laatste jaren in verval geraakt en dreigde onder zijn eigen gewicht te bezwijken. Eigenaar Astron (het Nederlands Instituut voor Radioastronomie) heeft het rijksmonument grondig laten restaureren. Voor meer……
Bron: nu.nl
 
Diever – 7 maart 2014.
Fel debat over lelieteelt in Westerveld. Omwonenden van leliepercelen in Westerveld voelen zich niet serieus genomen. Dat bleek donderdagavond tijdens een bijeenkomst over de lelieteelt in het gemeentehuis in Diever. Verschillende partijen konden hun standpunten toelichten over de effecten van gewasbeschermingsmiddelen. Het ging er fel aan toe in het bomvolle gemeentehuis. Omwonenden vrezen voor hun gezondheid als bollenboeren gebruik maken van middelen om bijvoorbeeld grond te ontsmetten. De stoffen waaien uit over hun tuinen en onduidelijk is wat de effecten daarvan zijn op de volksgezondheid. Voor meer…….
Bron: RTV Drenthe.
 
AMSTERDAM/DWINGELOO – 7 maart 2014.
Dwingelder rugbyers in kielzog Tommy Wieringa naar Boekenbal.   In de Stadsschouwburg in Amsterdam is vrijdagavond het traditionele Boekenbal. Er worden weer honderden schrijvers verwacht bij deze aftrap van de jaarlijkse Boekenweek. Tommy Wieringa, auteur van het Boekenweekgeschenk van dit jaar, gaat met vijf spelers van zijn vroegere rugbyteam uit Dwingeloo naar het bal. Voor meer……
Bron: DVHN.
 
Dwingeloo – 6 maart 2014.
Voorjaarsschoonmaak vogelhut bij Davidsplassen in Dwingelderveld. Vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten hebben het voorjaar in de bol. Gewapend met emmers, sop en een likje verf hebben zij de vogelkijkhut bij de Davidsplassen een flinke opknapbeurt gegeven. Bezoekers kunnen zo weer genieten van een prachtig uitzicht in een schone omgeving.
Bron: Da’s Mooi.
 
Dieverbrug – 6 maart 2014.
Start bouw passantenhaven Dieverbrug. Gedeputeerde Henk Brink verrichtte woensdag 5 maart samen met burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld de starthandeling voor de bouw van de passantenhaven in Dieverbrug.
Bron: Da’s Mooi
 
WESTERVELD – 22 februari 2014.
Westerveld op zoek naar Ambassadeur van de Duurzaamheid. Gemeente Westerveld is op zoek naar een ondernemer die twee jaar lang de Ambassadeur van de Duurzaamheid van Westerveld wil zijn. Wie mee wil dingen naar deze bijzondere functie, kan zich tot en met 31 maart aanmelden bij de gemeente. Voor meer…..
Bron: Da’s mooi.
 
Lheebroek Dwingeloo – 18 februari 2014.
Aanleg Smalbroekpad in Dwingelderveld van start. Op maandag 17 februari is de aanleg van het Smalbroekpad begonnen in het Dwingelderveld. Een betonpad voor fietsers, dat loopt van het Commissaris Cramerpad, tussen de naaldbomen door naar Smalbroek. Dit fietspad vervangt het gedeelte van het Commissaris Cramerpad dat in 2012 werd verwijderd voor de aanleg van het ecoduct, dat nu het Dwingelderveld en het Terhorsterzand met elkaar verbindt. Met de aanleg van dit fietspad komt de gemeente Westerveld haar toezegging na om een alternatieve fietsverbinding te realiseren richting Smalbroek. Wethouder Roelof Martens: “Wij zijn blij dat het fietspad nu wordt aangelegd en nog voor de opening van het toeristenseizoen gereed is. We hopen dat zowel toeristen als inwoners hier veel plezier aan zullen beleven.” Voor meer…..
Bron: Gemeente Westerveld.
 
DWINGELOO – 16 februari 2014.
Cursus E-bike. Gemeente Westerveld houdt op dinsdag 8 april van 09.00 tot 14.30 uur, in samenwerking met provincie Drenthe en Edubike, een Veilig op de E-bike dag. Het wordt gehouden bij Cultureel Centrum Over Entinghe in Dwingeloo.  Aanmelden kan tot 7 april aanstaande; er zijn vijfentwintig plaatsen beschikbaar. Deze Veilig op de E-bike dag is voor 65-plussers die op een gezellige, ongedwongen manier meer te weten willen komen over het veilig gebruiken van de E-bike. Naast voorlichting over veilig gebruik van de E-bike en veilig aan het verkeer deelnemen, staan een beweegles en praktijkoefeningen op het programma. Tijdens de beweegles wordt aandacht besteed aan reactie en balans. Voor meer…..
Bron Das Mooi.
 
HAVELTE/UFFELTE/WAPSERVEEN –  15 februari 2014.
Na de Coto-toers lekker in de vrije natuur heide schonen. Hoe kun je als leerling van groep 8 een spannende en inspannende week vol Cito-toetsen lekker afsluiten? Dat vroeg Simon Bijl, directeur van de Havelter basisschool de Bosrank, zich kortgeleden af. Hij combineerde als lid van de Vogelwacht Uffelte e.o. die vraag met zijn passie voor de natuur en de wens ook jongeren met goed beheer van de natuur kennis te laten maken. Hij vond daarbij een heideschoonactie in de naaste omgeving een prima middel. Voor meer………..
Bron: Das Mooi
 
Ruinen – 11 februari 2014.
In het bezoekerscentrum aan de Benderse is op 13 februari 2014 een lezing over Kraanvogels. De Kraanvogel  wordt ook wel de ‘Vogel van geluk’ genoemd. Deze prachtige vogel, die onder meer bekend is om zijn schitterende balts en dans, staat centraal tijdens de Winteravondlezing van donderdag 13 februari van 19.30 uur tot ongeveer 21.30 uur  en vindt plaats in het bezoekerscentrum aan de Benderse van Natuurmonumenten in Ruinen. Gratis toegang geopend vanaf 19.00 uur.
Bron: Da’s Mooi.
 
Westerveld/Dwingeloo – 7 februari 2014.
Extra pluim voor leden van de Vereniging Bouwgroep Dorpskracht Dwingeloo. De leden van de Vereniging Bouwgroep Dorpskracht Dwingeloo krijgen een extra pluim van de gemeente Westerveld in de vorm van € 1000,- per lid (verkochte kavel). Van uitbreidingsplan Valderse II in Dwingeloo zijn in relatief korte tijd én in een periode waarin woningbouw vrijwel stillag, 23 kavels verkocht (dan wel is de verkoop in een vergevorderd stadium). Het succes van deze verkoop is (groten)deels te danken aan het enthousiasme en de constructieve medewerking van de leden van Vereniging Bouwgroep Dorpskracht Dwingeloo. Uitbreiding De Valderse II wordt namelijk in fase 1 gerealiseerd binnen een CPO-constructie. Voor meer……
Bron: gemeente Westerveld.
 
DIEVERBRUG –  7 februari 2014. 
Wat doe je als je beiden bruist van de creatieve ideeën, een poppentheater hebt, een kinderkunstatelier draait en samen je huis uit groeit? Juist, dan ga je op zoek naar een plek waar al die creativiteit een plek kan krijgen. Wilfred Vermeulen en Ingrid Jantzen uit Wapse hebben in Dieverbrug aan de Dieversluis die plek gevonden. Ze doopten het gebouw, dat aan het water ligt, om tot Dok2a. Voor meer……..
Bron: Da’s Mooi
 
Dwingeloo – 5 februari 2014.
Wampex Dwingeloo wordt deze zomer 25 jaar. Gezelligheid en samenwerking, dat is het belangrijkste waar het om draait bij de Wampex in Dwingeloo. Dit jaar vindt de survivialtocht op 1 augustus voor de 25e keer plaats. ‘Alle routes en opdrachten zijn zo gemaakt dat het beste resultaat wordt bereikt als de teamleden optimaal samenwerken,’ vertelt Jan Huisman, een van de bestuursleden. Hoewel de Dwingelse Wampex in augustus is, zijn de voorbereidingen al van start gegaan. Dit jaar iets eerder dan normaal, want het is de 25e jaargang van het survivalevenement. Voor meer……..
Bron Da’s Mooi.
 
SPIER – 3-februari 2014.
Een reusachtige schapenkop kijkt straks neer op de automobilisten die rijden over de snelweg A28 tussen Spier en Pesse. Het logo van het Nationaal Park Dwingelderveld maakt deel uit van een uitkijkpunt dat boven op de geluidswal wordt gebouwd. Het uitkijkpunt geeft een riant uitzicht over de holtveenslenk die ligt aan de andere kant van de wal. Bij helder weer ontrolt zich een panorama van het oostelijk deel van het Dwingelderveld.
Bron: DVJN
 
Dwingeloo – 3 februari 2014.
Muzikanten UDI geëerd tijdens Midwinterconcert. Tijdens In het Cultureel Centrum Over Entinghe in Dwingeloo werden, tijdens het Midwinter Concert van muziekvereniging UDI, enkele muzikanten afgelopen zondag in het zonnetje gezet. Met een goed gevulde zaal werd onder leiding van de dirigent Benny Eissens prachtige stukken van mars- tot bluesmuziek gespeeld. Voor de pauze werden enkele muzikanten in het zonnetje gezet. Voor meer…….
Bron Da’s Mooi
 
ASSEN/DWINGELOO – 1 februari 2014.
Drenthe houdt van Drenthe.  De stichting 'Het Drentse Landschap' raakt steeds meer verankerd in de Drentse samenleving. Dat blijkt uit de recente schenking van de historische buitenplaats Oldengaerde bij Dwingeloo aan de stichting. En vorige week kwam het historierijke Spaarbankbos bij Hoogeveen ook al in handen van Het Drentse Landschap. Een aankoop die zonder 'een doorslaggevende schenking' van TVM Verzekeringen niet mogelijk was geweest. De kapitale schenking van het laatmiddeleeuwse Oldengaerde is 'buitencategorie'. "Dat er nog zulke beschaafde en innemende mensen zijn die afstand doen van hun erfgoed en ons dat toevertrouwen, is een voorrecht om mee te maken", zegt Eric van der Bilt, directeur van Het Drentse Landschap.
Bron: Dvhn.
 
Dwingeloo – 31-januari 2014.
Lezing over de maakbare natuur in Cultureel Centrum Over Entinghe in Dwingeloo. Het  IVN Westerveld organiseert deze lezing op 5 februari om 20.00 uur. Voor meer…………
Bron: Da’s Mooi.
 
Dwingeloo – 29 januari 2014.
Bevolking  Dwingeloo bekijkt conceptdorpsvisie Dwingeloo. Een werkgroep vanuit onder andere Dorpsbelangen Dwingeloo heeft een visie ontwikkeld voor het dorp. Het concept van deze dorpsvisie is de komende weken in te zien voor de bevolking. De dorpsvisie geeft een kijk op de toekomst van bewoners van de oude gemeente Dwingeloo. Tijdens twee avonden in Over Entinghe konden de inwoners eind vorig jaar meedenken over de inhoud van de dorpsvisie Dwingeloo. Ook is input vanuit andere bijeenkomsten en vergaderingen gebruikt. Onder jeugd en jongeren is een vragenlijst verspreid. Voor meer……Bron: Da’s Mooi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
De Wolden – 28 januari 2014.
Medewerkers doen gebiedssafari’s door Het nationale park van Drenthe Mensen die actief of werkzaam zijn in de toeristische sector in gemeente De Wolden gaan de komende maanden op safari in hun eigen regio. Drie excursies in ‘Het nationale park van Drenthe’ staan op het programma, waarbij telkens een ander deel van het gebied centraal staat. Tijdens de gebiedssafari’s staat de kennismaking met elkaar en de speciale plekken en verhalen in de regio centraal. Door zelf de regio als ‘toerist’ te beleven, kunnen zij deze ervaringen goed delen met de toekomstige toerist. Dit om bezoekers te verleiden om vaker te komen of langer te blijven.
BronL Da’s Mooi
 
Diever – 28 januari 2014
Stop nu al met bepaalde gewasbeschermingsmiddelen. Er moet zo snel mogelijk iets gedaan worden tegen de negatieve effecten van gewasbeschermingsmiddelen op omwonenden. Dat is het advies van actiegroep stichting Bollenboos uit de gemeente Westerveld aan de Gezondheidsraad. Die komt morgen met een rapport. De kans is groot dat de Raad vraagt om een grootschalig onderzoek naar de effecten van de middelen op omwonenden van bijvoorbeeld lelievelden. Maar voor Bollenboos duurt dat te lang. De actiegroep wil dat het gebruik van bepaalde middelen al tijdens het onderzoek verboden wordt.
Bron: RTV Drenthe
 
GEEUWENBRUG – 27 januari 2014.
Het dorp Geeuwenbrug krijgt mogelijk opnieuw asielzoekers ondergebracht in het voormalige asielzoekerscentrum. Maandag werd bekend dat in het voormalige asielzoekerscentrum een jaar lang zo'n 75 vluchtelingen worden ondergebracht. Het gaat om grote gezinnen, waarvan een van de ouders al een verblijfsvergunning heeft.  Tot 2012 zijn er in Geeuwenbrug jarenlang ruim tweehonderd asielzoekers gehuisvest. Bewoners kijken niet op van de heropening van het centrum, die nodig is vanwege de toestroom van vluchtelingen uit onder meer Syrië.
Bron: RTV Drenthe.
 
WESTERBORK – 26 januari 2014. 
Het herinneringscentrum Kamp Westerbork staat de komende maand in het teken van Etty Hillesum, de Joodse vrouw die in 1943 op 29-jarige leeftijd in Auschwitz werd vermoord.  Hillesum werd bekend door de publicatie van haar dagboek 'Het verstoorde leven', 38 jaar nadat in het vernietigingskamp een einde aan haar leven was gekomen. Het dagboek is in vele talen vertaald en wereldwijd zijn er zo'n 750.000 exemplaren van verkocht. Zij zou op 15 januari 100 jaar zijn geworden, zo meldde het herinneringscentrum. Hillesum, geboren in Middelburg, had in de oorlogsjaren kunnen onderduiken, maar koos daar niet voor. In augustus 1942 werd ze door de Duitse bezetter gedwongen om naar Kamp Westerbork te gaan. Over het leven in het kamp schreef ze meerdere, zeer aangrijpende brieven die bewaard zijn gebleven. Ruim een jaar na haar komst in Westerbork werd ze met haar ouders en broer op transport gezet naar Auschwitz. Het Herinneringscentrum herdenkt Hillesum onder meer met de toneelvoorstelling 'Denkend hart', waarin ze wordt vertolkt door actrice Julika Marijn. Ook zijn er een expositie met geluidsfragmenten uit haar brieven en dagboeken en rondleidingen over het voormalige kampterrein met verhalen over het leven in het kamp toen Hillesum er verbleef.
Bron: RTV Drenthe
 
DWINGELOO – 26 januari 2014.
Stichting Dorpsactiviteiten Dwingeloo (SDA) organiseert voor de 38e keer het traditionele buurtvolleybaltoernooi in sporthal De Hulsebosch in Dwingeloo. Het toernooi wordt gehouden op drie speelavonden: maandag 27 januari, woensdag 29 januari en op zaterdagavond 1 februari de finalewedstrijden, aanvang alle avonden 19.20 uur.
Bron: Da’s Mooi.
 
Dwingeloo/Amsterdam – 25 januari 2014.
Astron en IBM samen op zoek naar de oorsprong van het heelal. De twee  werken samen aan de ontwikkeling van supersnelle en energiezuinige computersystemen die het mogelijk maken om de grote hoeveelheid gegevens die ´s werelds grootste en meest gevoelige radiotelescoop per dag genereert, te kunnen lezen, opslaan en  analyseren. De samenwerking duurt in eerste instantie vijf jaar, heeft een waarde van 32,9 miljoen euro en vindt plaats in Dwingeloo Drenthe, in het nieuw opgerichte ASTRON & IBM Center for Exascale Technology. Voor meer…….
Bron Astron en DVHN
 
Dwingeloo – 23 januari 2014.
Broodje Jazz 2014. Ook in 2014 in café restaurant Onder de Eiken in Dwingeloo op vier zondagmiddagen een Broodje Jazz geserveerd. Vanaf 9 februari 2014 kunnen geïnteresseerden genieten van een voortreffelijke biologische lunch en een lichtvoetige ontdekkingsreis door de wereld van de jazzmuziek. Evert legt aanschouwelijk uit hoe de muziek in elkaar steekt en vertelt over de geschiedenis en de muzikale achtergronden. Samen met zijn jazzcombo WestEnd-J laat hij direct horen wat er bedoeld wordt. Iedere zondag heeft een eigen thema en is ingedeeld in twee keer 45 minuten spelen en praten, met tussendoor een lunch. U bent van harte welkom om één of meer sessies bij te wonen!  Voor meer……
Bron: website Evert van Loon.
 
Dwingeloo – 22 januari 2014.
Op zondag 26 januari wordt in Pannenkoekenboerderij In de Zaagkoele in Dwingeloo tussen 11.00 en 14.00 uur een nieuwe editie gehouden van Taal an Taofel.  Taal an Taofel is een initiatief van de Stichting Het Drentse Boek in Beilen en het Huus van de Taol en bedoeld voor liefhebbers van literatuur, muziek en lekker eten. Meer…….
Bron: Da’s Mooi.
 
Dwingeloo/Lheebroek – 22 januari 2014.
Studenten van de MBO opleiding Bos- en natuurbeheer kappen hoge bomen achter de camping Meistershof. De hoge bomen nemen het licht weg voor de talrijke jeneverbesstruiken in dat gebied.  In ruil daarvoor mogen de studenten gratis kamperen op de Meistershof.
Bron: RTV Drenthe
 
Dwingeloo/Lhee – 21-januati 2014.
Wandelen en muziekmiddag in het Dwingelderveld.De Bospub in Lhee start zondag 26 januari met een nieuwe activiteit: de ‘vrij gezellige’ zondagen in de Bospub. Iedere laatste zondag van de maand verzamelen liefhebbers zich om 16.00 uur bij de Bospub voor een wandeling door het Nationaal park Dwingelderveld en vanaf 17:00 uur begint een fantastisch optreden van het duo Talmen. Een prachtige stem en begeleid door een sublieme gitarist. Voor de lekkere trek is er een ‘vrij gezellige bite’. Reserveren hoeft niet maar is wel gewenst. Entree is vrij (gezellig!). Meer……
Bron: Da’s Mooi
 
Dwingeloo – 20 januari 2014.
Dwingeler ondernemers ontbijten.
De Dwingelder ondernemers komen donderdag 23 januari vanaf 7.00 uur weer bij elkaar voor het Ondernemers Ontbijt Dwingeloo. Het Ondernemersontbijt is geïnitieerd door twee ondernemers Hilbert Wiechers en Mark Bergmans die dat in 2012 voor de eerste keer organiseerden. De twee ondernemers uit Dwingeloo wilden dat de plaatselijke ondernemers beter met elkaar in contact brengen en de mogelijkheid creëren elkaar en elkaars bedrijven beter te leren kennen. Inmiddels zijn er vele ontbijten geweest waarbij uiteenlopende bedrijven van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt. Het ontbijt is een aantal keer per jaar, telkens op een andere locatie en met andere sprekers. Tijdens het komende ontbijt in Hotel De Drift komt toeristisch regisseur Bianca Koning vertellen over de promotiecampagne Het nationale park van Drenthe. Ondernemers die willen deelnemen kunnen zich aanmelden via oodwingeloo@gmail.com.
Bron: Da's mooi
 
Dwingeloo – 19 januari 2014.
De KNJV (Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging) hield gisteren haar jaarlijkse slipjacht in Dwingeloo. De start was dit keer vanaf de Drift omdat de Brink te drassig was. De KNJV is een slipjachtvereniging. Er wordt met honden gejaagd op "het slip". Het slip is een bos stro of een zak die een geur heeft gekregen en door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor gemaakt dat door de honden wordt uitgewerkt. Aan het eind wacht een koeienpens als beloning.  De meute van de Vereeniging bestaat uit foxhounds, aangevuld met enige outcrosses (producten van een kruising tussen foxhound en bloedhond). De meute volgt het getrokken spoor van vossengeur en wordt gevolgd door amazones en ruiters. Het jachtgebied van de KNJV ligt in Nederland boven de grote rivieren. Het jachtseizoen loopt van oktober tot april.
Bron: KNJV
 
Dwingeloo – 18 januari 2014.
Boter bij de vis in Dwingeloo. Pachters brengen heren van gilde weer hun acht pond boter. Normaal zijn ze met z’n twaalven, maar deze keer met zijn negenen. Drie waren er ziek.  De bijeenkomst ging desondanks door, zoals elk jaar op 17 januari. In elk geval al sinds 1632, maar misschien is het Antoniusgilde van Dwingeloo nog wel veel ouder. Niemand die het precies weet. En altijd komen de “Heren van Dwingeloo” op dezelfde plek samen: Hotel Wesseling, dat zelfs ook 352 jaar oud is. Een dubbele traditie. De pachters betalen niet meer met rogge maar in euro’s  De boterpachters betalen nog wel met echte boter, acht pond precies. Voor meer zie Stichting Dwingels Eigen.
Bron: DVHN.
 
Dwingeloo – 17 januari 2014.
Bij Astron is deze week een groot computerproject van start gegaan.Het is een een uniek samenwerkingsproject op het gebied van computertechnologie, DOME genaamd.  Vier bedrijven en kennisinstituten werken daarin samen met Astron en IBM om nieuwe technologieën te ontwikkelen voor onder meer de SKA-radiotelescoop, de grootste en gevoeligste radiotelescoop ter wereld. Deze wordt gebouwd in Australië en het zuiden van Afrika en gaat op zoek naar de oorsprong van het universum. Maar de technieken die binnen het project worden ontwikkeld, kunnen ook toegepast worden in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs, bij watermanagement en in de financiële sector. Het DOME-samenwerkingsverband duurt in eerste instantie vijf jaar en wordt financieel gesteund door de provincie Drenthe en het ministerie van Economische Zaken. Een van de bedrijven die meedoet is Transfer DSW uit Hoogeveen. 
Bron: RTV Drenthe.
 
Dwingeloo – 17 januari 2014.
Morgen zaterdag 18-januari 2014 is de jaarlijkse slipjacht in Dwingeloo. Verzamelen bij restaurant onder de Eiken. Start 12.45 op de Brink in Dwingeloo.
Bron: eigen.
 
Dwingeloo – 16 januari 2014.
Jan van Noord en Quinten Zantinge SportTalenten van 2013. Op woensdag 15 januari 2014 heeft wethouder Roelof Martens Jan van Noord en Quinten Zantinge uitgeroepen tot ‘SportTalenten van Westerveld 2013’. Voor meer……..
Bron: gemeente Westerveld
 
Dwingeloo – 16-januari 2014.
Cursus weerkunde  21 januari 2014 in Dwingeloo. Vanaf dinsdagmorgen 21 januari 2014 wordt er in het cultureel centrum Over Entinghe in Dwingeloo gedurende zes weken een weerkunde cursus gegeven. De cursus is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft om iets meer over het weer te weten. Voor meer……
Bron: krant van hoogeveen
 
ASSEN 14 januari 2014.
Maarten van Rossem moest weer eens leuk doen. Marketing Drenthe komt niet in actie tegen de laatdunkende uitlatingen over Drenthe van historicus Maarten van Rossem in de NCRV-tv-quiz De Slimste Mens. "Drenthe is weer genoemd en aandacht is omzet," reageert directeur Jan Albert Westenbrink.
Bron RTV Drenthe. Voor meer……
 
Dwingeloo – Exloo – 14 januari 2014
Vroege lente of een late herfst in Drenthe.
De boswachter van Natuurmonumenten André Donker loopt door het Dwingelderveld en ziet ter hoogte van de radiotelescoop de eerste adder van het seizoen. Koolwitjes en citroenvlinders vliegen al rond en vogels maken al voorjaarsgeluiden.
Bron: westerveld nieuws.nl
 
Dwingeloo – 11 januari 2014. 
In de zomervakantie van 2014 is Dwingeloo gastheer van het sport- en cultuurkamp.
Bron: Meppeler courant
 
Dwingeloo – 25 december 2013.
Familie Willinge schenkt Oldengaerde aan Het Drentse Landschap
De stichting Het Drentse Landschap wordt eigenaar  uit de 15e eeuw stammende buitenplaats ‘Oldengaerde’ in Dwingeloo.
De familie Willinge, twee eeuwen eigenaar van deze unieke havezate, heeft na lang beraad besloten  het landgoed over te dragen aan de stichting Het Drentsche Landschap.  Meer……..
Bron: Het Drentse Landschap

Assen –  20 december 2013.

Oude Vaart Dwingeloo als proefgebied aangewezen voor uitwerking beekdalenbeleid. Het beekdal gebied langs de Oude Vaart, ook wel bekend als Dwingeler Stroom, ter hoogte van Dwingeloo en Lheebroek is door gedeputeerde staten aangewezen  als proefgebied voor de uitwerking van de onlangs vastgestelde beekdalenvisie. Grondgebruikers gaan hier experimenteren hoe bijvoorbeeld landbouw in de toekomst te combineren blijft met steeds meer regenval en hogere waterpeilen. Naast Dwingeloo is ook het beekdal van het Achterste Diep ter hoogte van Borger en ten noorden van Lofar aangewezen als proeflocatie. Meer………

Bron: Da’s Mooi. 

Dwingeloo – 19 december 2013.
Dwingeloo kan weer carbid schieten op de Brink. De inwoners van het dorp Dwingeloo mogen op oudejaarsdag weer carbid schieten op de Brink. Dat zijn de gemeente en de bewoners van Dwingeloo overeengekomen. De Brink in Dwingeloo is al jaren tijdens oudejaarsdag de plek waar samen gekomen wordt om met carbid te knallen.  Maar na de renovatie van de Brink vorig jaar wilde de gemeente dat het terrein niet gebruikt werd om schade te voorkomen. Een groep schieters heeft ondanks het verbod hun melkbussen toch op de Brink opgesteld. Er ontstond onenigheid waarna burgemeester Jager van Westerveld samen met de politie ingreep. Dit jaar moet het volgens Jager anders en zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van de Brink. Wat Jager betreft mag het. De dorpsbewoners hebben al aangegeven eventuele schade aan de Brink zelf te willen herstellen. Woensdagavond heeft Westerveld overleg gehad met alle groepen carbidschieters in de gemeente. Daarbij is duidelijk gemaakt wat wel en niet mag en waar geschoten mag worden.
Bron: RTV Drenthe.

Lhee – 18 december 2013.

Kinderkerstfeest in schaapskooi in Lhee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 20 december om 17.00 uur organiseren de zondagschool van Dwingeloo en Natuurmonumenten een kinderkerstfeest in de schaapskooi, Achter ‘t Zaand in Lhee.
Iedereen zit samen met de schapen in de schaapskooi. Daar zullen kerstliedjes gezongen worden onder begeleiding van een accordeon, en  er wordt een kerstverhaal voorgelezen. De kinderen uit het publiek kunnen meedoen met het uitbeelden van het kerstverhaal.
Parkeren kan op de parkeerplaats Oude Hoogeveense weg bij het oude huis van Pietersma. Vanaf daar rijdt een huifkar om 16.30  uur naar de schaapskooi.
Bron: Da’s Mooi.
 
Havelte – 15 december 2013.
Ruim 300 mensen hebben vanmiddag een kerstvoorstelling bijgewoond in de Havelter  schaapskooi. In de schaapskooi werd een moderne versie van het Driekoningenspel gespeeld, onder begeleiding van muziek door de Steenwijker brassband Crescendo. Crescendo voerde drie keer eerder een kerstspel uit, dit jaar voor het eerst in de nieuwe kooi.
Bron: RTV Drenthe.
 
Dwingeloo – 15 december 2013.
Kerstwandeling Dwingeloo: 24 december om 18.30 uur tot 21.00 uur.
Een leuke Kerstwandeling is er met als startpunt:  de mooi versierde Brink te Dwingeloo. In een sfeervolle omgeving start op de Brink van Dwingeloo een gezellige Kerstwandeling.  
De vuurkorf zal branden, de schapen zullen er ook zijn…….     voor meer…….
Bron: Het nationale park van Drenthe.
 
DWINGELOO –  15 december 2013
Een bijzonder concert gisteravond in de buurt van Dwingeloo; Tangarine in the woods. De broers Sander en Arnout Brinks speelden tussen de bomen. Het concert werd georganiseerd door Marketing Drenthe in het kader van de actie Proef het winterse leven van Drenthe. De toeschouwers waren mensen die een kaartje kregen nadat ze hun ultieme droomweekend in Drenthe hadden omschreven en opgestuurd. Op rtvdrenthe.nl was het concert live te volgen. Tijdens de kerstdagen wordt het concert ook nog uitgezonden op TV Drenthe.
Bron: RTV Drenthe.
 
Ruinen – 14 december 2013.
Natuurmonumenten zoekt mensen die hun passie voor de natuur willen delen. 
Bezoekerscentrum van het Dwingelderveld zoekt nieuwe natuurgidsen, jeugdvrijwilligers en een gastheer/vrouw voor balieondersteuning. Natuurmonumenten is op zoek naar nieuwe vrijwilligers zoals enthousiaste mensen die de bezoekers willen verbinden met de natuur. De vrijwilligers gaan met bezoekers het gebied in, delen hun kennis en laten mensen de natuur   voor meer ……
Bron: Da’s Mooi
 
DWINGELOO/DELFT -12 december 2013.

Radiotelescoop Dwingeloo 'redt' satellieten in ruimte.

De Dwingeloo radiotelescoop ontdekt niet alleen sterren, maar kan op afstand ook satellieten repareren. Onlangs herstelde de radiotelescoop het 'gehoor' van een nanosatelliet (mini-satelliet) die het Delfts bedrijf ISIS had gelanceerd. De zendontvanger van de satelliet was zo gestoord dat hij geen signalen meer ontving van het grondstation in Delft. De grote schotel van de radiotelescoop bleek wel in staat op afstand de ontvanger te repareren.
Bron:  DVHN
 
Pesse – 7 december 2013. 
Vrijdagmiddag 29 november is onder belangstelling van 300 genodigden het tankstation Green Planet, geopend. GreenPlanet is een uniek multifuel tankstation aan de A28 t.h.v. Pesse en de eerste van Nederland (en Europa) dat omschreven kan worden als een energiestation.
Bron:  Regio Hoogeveen
 
 
Zuidwest Drenthe – 5 december 2013.
Samenwerkingsagenda Zuidwest-Drenthe goede basis voor samenwerking Inhoud.
Gedeputeerde Staten van Drenthe, het Dagelijks bestuur van Reest en Wieden en de colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Meppel, De Wolden, Midden-Drenthe, Hoogeveen en Westerveld hebben de Samenwerkingsagenda Zuidwest-Drenthe vastgesteld. Met deze agenda streven zij naar een betere verbinding tussen initiatieven uit de buurt/regio en de middelen van de verschillende overheden. De partners geven dit de komende periode meer vorm.   Voor meer…….
Bron:  Provincie Drenthe.
 
Drenthe – 28 november 2013.
In touw voor Drentse bedreigde planten en dieren.
De provincie Drenthe heeft 200.000 euro toegekend aan twaalf projecten die bijdragen aan het duurzaam behoud van bedreigde planten- en diersoorten. Het gaat om vaak voor Drenthe karakteristieke planten- en diersoorten die van landelijke of zelfs van internationale betekenis zijn. De subsidies gaan naar projecten waarmee de inrichting en het beheer van gebieden wordt versterkt en naar onderzoek, noodzakelijk voor een betere bescherming. Voor meer…….
Bron:  Provincie Drenthe.
 
Dwingeloo – 26 november 2013
Aanleg fietspad Beilen – Lheebroek.
Jan Langenkamp pleit voor een 'fietspad van de toekomst' tussen Beilen en Lheebroek. Het fietspad zou niet zomaar een strook asfalt of beton moeten zijn maar zonnecellen in het wegdek moeten hebben. Dat genereert energie voor straatverlichting, bestrijdt gladheid en kan tegelijkertijd de accu van een elektrische fiets opladen.
Bron: Progresief Westerveld.

Dwingeloo – 29 oktober 2013.

Vandaag is het ecoduct over de A28 geopend. Het 60 meter brede ecoduct is de verbinding tussen het Dwingelderveld en Terhorsterzand. Het ecoduct is geopend door leerlingen van OBS De Eemster uit Dwingeloo en CBS Prinses Beatrixschool uit Beilen. Verkleed als dieren mochten zij als eerste het ecoduct oversteken. Zij onthulden vervolgens het naambord samen met gedeputeerde Rein Munniksma, Sieben Poel, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Noord-Nederland en Willem Urlings, voorzitter van de Bestuurscommissie Dwingelderveld.
Bron: Da’s Mooi.